niedziela, 27 marca 2011

Czosnkowe sniadanie

To sniadanie nadaje sie raczej w dni, ktore mamy zamiar spedzic w domu. Chyba ze komus nie przeszkadza zapach czosnku ; )

To jest wersja dietetyczna, ale podam tez i normalną ktora jest wysmienita!

Skladniki: Pomidory, czosnek, koperek, sol, pieprz, oliwa z oliwek, pieczywo chrupkie oraz maslo do posmarowania pieczywa.

Pomidory kroimy drobniutko w kostke. 


Koperek myjemy i siekamy. Czosnek wyciskamy kilkakrotnie przez wyciskarke.

Dodajemy oliwe z oliwek, sol i pieprz do smaku. Mieszamy i odstawiamy do lodowki na jakies 15-20 minut.
 
Pieczywko smarujemy maslem, nakladamy gotowe pomidory. voila!



Zaś w wersji normalnej- gdy gotuje dla mojej rodziny- uzywam tego jako przystawki, lub czesc "drugiego" dania.
Patelnie smaruje olejem(pedzelkiem, tak zeby tylko sie blyszczala). Zabkiem czosnku natrzec patelnie.
Bagietke(jesli nie mamy to bulke) kroimy w kromki, kladziemy na chwile na patelni, aby nabrala aromatu z czosnku, zarumienila sie i zrobila chrupiaca- nalezy uwazac, poniewaz latwo ja przypalic!
I tak samo jak wczesniej nakladamy, z tym ze bez masla. Nalezy szybko zjesc, poniewaz gdy nasiaknie juz nie jest tak wysmienite- najlepsze sa gdy sa chrupiace.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz