piątek, 27 maja 2011

mother day

mój pierwszy wypiek od dawna, zarazem gwarantujący pewnie mi tytuł córki roku, popisałam sie jak siemasz!





Skład:
Ciasto:
300 g mąki
65 g cukru pudru + do posypania ciasta
250 g masła
1 jajko

1 żółtko
1 łyżka wody
szczypta soli

Nadzienie:
2 obrane jabłka
5 czerownych łodyg rabarbaru
3 łyżki dżemu truskawkowego
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szklanki wody

A oto jak to zrobić:

1. Do dużej miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy cukier, masło, jajko, żółtko oraz wodę. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

2. Łodygi rabarbaru obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Podobnie czynimy to z jabłkami. Pokrojone owoce umieszczamy w garnku z grubym dnem, zalewamy wodą, dodajemy brązowy cukier, sok z cytryny, cukier wanilinowy, dżem truskawkowy i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu ok. 20-25 minut. Od czasu do czasu mieszamy. UWAGA! Po ugotowaniu nie należy ich ubijać ani rozdrabniać!

3. Na oprószonej stolnicy, rozwałkowujemy ok. 3/4 ciasta, po czym wykładamy formę(o średnicy 25 cm). Z pozostałej części ciasta, przygotowujemy długie paski, potrzebne na kratkę. Całość nadzienia przekładamy do formy z ciastem. Równomiernie rozkładamy. Na wierzch układamy paski ciasta, tworząc z nich kratkę. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C, aż ciasto nabierze złocistych barw.

4. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz